A Fidesz 5 főbűne Szentendrén

A Fidesz 5 főbűne Szentendrén

Szentendrén nem véletlenül bukott meg a Fidesz nagyon csúnyán tavaly. A mértéktelen közpénzpazarláson, az oligarchákkal való bizniszelésen keresztül a strandra folyó szennyvízig sok minden írható a számlájukra.

Sok pénzből sok rosszat, és kevés jót, de azt is rosszul. Ezzel a mondattal jellemezhető legjobban a Fidesz 13 éves uralkodása Szentendrén. Szerencsére véget ért, de azért ne feledkezzünk meg a bűneikről. Mutatjuk is a legfőbbeket.

 

1. A Vizes Nyolcas

Simon Péter hirhedt nagyvállalkozó szinte minden nagyobb szabású ügyben benne van a keze Dunakanyarban. Volt már önkormányzati pozíciókban is, de főleg a Fidesszel szövetkezve kívülről igyekszik hasznot húzni a közpénzekből.

Simon Péter legismertebb ügye a nyerészkedési vágyból épült Vizes Nyolcas (V8-as) uszoda, aminek csak a fenntartása évi 100 milliójába kerül a szentendrei adófizetőknek.

 A hatalmas és teljesen rossz helyre épített pénznyelőre semmi szüksége nem volt a városnak, sőt senkinek. Pusztán Simon hiteltrükközéséhez kellett. Az uszodát közbeszerzés nélküli magánberuházásban építették. A NER-közeli nagyvállalkozó 3 milliárd forint hitelt vett fel az építéshez, a telket pedig ingyen kapta a fideszes önkormányzattól.

Röviddel az átadás után Simon megvált a veszteséges létesítményben lévő tulajdonrészétől. Cége a mai napig 586 millióval tartozott a városnak, amit sosem fizetett vissza. Dietz Ferenc fideszes polgármester a lelépése előtt még elengedte neki, természetesen a város kárára. Hogy mennyit nyert az ügyleten, azt pontosan nem lehet tudni.

 

2. Disznóságok a Postás strand körül

A Postás strand a helyiek és a Szentendrére látogatók által egyaránt kedvelt fürdőhely. Megérdemelte, hogy felújítsák. De nem mindegy, hogy milyen áron és milyen eredménnyel.

100 milliót pazaroltak el a Postás strand felújítására úgy, hogy sok minden rosszabb lett, és csak kevés dolog lett jobb.

Ez az ügylet már a tavaly csúfosan megbuktatott Verseghi-Nagy Miklós fideszes ex-polgármester idejére tehető. A felújítás második ütemében komoly fejlesztéseket ígértek, amik csak részben valósultak meg és sok a rossz megoldás.

Friss sírhalmokhoz hasonlító, formátlan mesterséges dombok, véletlenszerűen eldobált, funkciótlan fatörzsek, kiszáradt fű és gaz. Kuka és vécé az átadáskor nem volt. Hogy biciklitárolót építsenek egy bicikliút melletti strandra, az pedig már úri luxus lett volna.

Valahonnan szerzett, elfekvőben lévő térkővel össze-vissza leburkolták a strandot, de sok a beton is. Itt is megnyilvánul, hogy a Fidesz nem kíméli a természetet. A kapkodó, igénytelen beruházás csak arra vall, hogy nem volt más céljuk, mint valamivel igazolni a 100 milliós költségvetést. Az átadáskori állapotok megtekinthetőek az Átlátszó galériájában.

 

3. A Makovecz-kaszinó lerohasztása és telekspekuláció

A Postás strand közelében állt még néhány éve egy Fidesz által nemzeti építészként tisztelt Makovecz Imre által tervezett épület. Eredetileg étterem volt benne, később kaszinóként működött, aztán az enyészeté lett.

Évek óta üresen állt, mivel a kaszinók kizárólagos üzemeltetési jogát Orbán saját strómanjának Andy Vajnának adta. Ez vezetett az épület pusztulásához.

A helyi Fidesz nem esett kétségbe az építészeti műremek elvesztésétől. Máris új funkciót találtak az így felszabadult teleknek. Átadták a területet egy haveri cégnek, a CYEB Energiakereskedő Kft-nek, hogy az irodaházakat építhessen rajta.

A lakosság tiltakozása ellenére a fideszes városvezetés ragaszkodott a telekbizniszhez, sőt az építési szabályzatot is módosították volna, ha meg nem buknak.

Az Átlátszó információi szerint az ügyben már a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és az Állami Számvevőszék is nyomoz.


Az egykor szebb napokat látott Makovecz-épület ma már a föld színével egyenlő.

 

4. Elszabadult ingatlanfejlesztések nulla közműfejlesztéssel

Szentendre méltán a legnépszerűbb Budapest-közeli kisváros. A 2008-as válság utáni fellendülés és a fővárosból az agglomerációba való menekülési hullám következtében lakásépítési dömping kezdődött. A főleg Szentendre külső részeire összpontosuló elképesztő mértékű ingatlanfejlesztés a Fidesz helyi uralkodásának éveire esett.

Túl sok építési engedélyt adtak ki, miközben nem gondoskodtak az infrastruktúra fejlesztéséről. Gombamód szaporodtak a városban a lakóparki társasházak, illetve a hatalmas családi házak. Közben a csatorna-, a víz és az elektromos hálózatot nem fejlesztette a fideszes önkormányzat. Nincs elegendő iskolai és óvoda férőhely sem az újonnan ide költöző családok számára.

 

A fideszesek vagy alkalmatlanok voltak, vagy nem felelős városvezető módjára álltak a helyzethez. Nem tervezték meg a városfejlesztést, és nem is fejlesztettek szinte semmit. Az egyik szó szerint leggusztustalanabb példa a csatornafejlesztés , hogy a 100 millióból felújított Postás strand fölött alig 100 méterrel szennyvíz ömlik a Dunába.

Gyakorlatilag saját fekáliájukban fürödhetnek szentendreiek.

 

5. Pazarló és felesleges fesztiválok a belvárosban

Gyürk Dorottya bár szerencsére már nem dolgozik a városházán, emléke mégis rossz érzéseket ébreszt a szentendreiekben. Neve egybeforrt a pazarló és zavaró fesztiválokkal és különféle népünnepélyekkel.

Minden hétvégén embertömegek özönlöttek Szentendre belvárosába. A közpénzből szervezett rendezvények nyereséget nem termeltek a városnak, de tönkretették a helyiek pihenését.

Gyürk Dorottya régi fideszes családból származik. Testvére Gyürk András fideszes EP képviselő 1990 párttag, de 1998 óta a szüleik is Orbánt szolgálják. Ő maga "Szentendre nagyon befolyásos embereként" került a köztudatba. Összesen mintegy 290 millió forintot verhettek el kulturális rendezvények formájában. Részben ez is hozzájárulhatott a választási vereséghez. Gyürk a Fidesz októberi bukása után végül sértődötten lemondott listán szerzett önkormányzati képviselői pozíciójáról. 

Egy neve eltitkolását kérő önkormányzati forrás szerint 1 millió forintos gázsiért léptette fel Tereskovát.  Közben az önkormányzati tulajdonú romos épületek sokasága éktelenkedik a belvárosban, az "ékszerdoboznak" titulált Szentendre belvárosában.

 

De hiába sikerült a 2019-es önkormányzati választásokon megbuktatni a Fideszt Szentendrén. A Dunakanyarban továbbra is ott garázdálkodnak. És sajnos az Országgyűlésben is.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.13

Fidesz-újságban dörgölőzik Orbán kezéhez Fodor Gábor

Az SZDSZ egykori elnökeként már 10 évvel ezelőtt is a Fidesz érdekében aknamunkát végző Fodor Gábor húzott egy merészet, és a Magyar Nemzetnek adott interjúban védte Orbánt és szidta Karácsony az exellenzéki expolitikus.

  • 2020.07.13

Minden a feje tetején - olvasónktól

Abban a pillanatban, amikor egy országban a futballt művészet kategóriájába sorolják, a művészet végleg a politika erőterébe züllik.

  • 2020.07.11

Orbán teljesen elvesztette a kapcsolatot a magyar valósággal

Egyik életidegen baromságot a másik után mondta a héten a vámpírkormány feje.